Tips

 

 

 

 

bar_g_1.gif

  

bar_g_1.gif

Vær at vide !

 

  

bakery_home.gif

25% reglen & små pakker

 

 

 

Nye regler greentea_next.gif

Ingredienser, der udgør mindre end 25 % af et levnedsmiddel, skal de enkelte ingredienser, der er brugt ikke deklareres.
Rækkefølgen af ingredienser fortæller også hvad der er mest af. Feks: marmelade: sukker, hindbær, vand, geleringsmiddel (E440), citroncyre osv. DVS: mest sukker, dernæst er der mest hindbær, så vand osv.

Små pakker
På små pakker, hvis største overflade er mindre end 10 cm2, behøver der ikke at være en ingrediensliste.

Nye regler
I 2003 har EU vedtaget nye regler for mærkning, så der tages mere hensyn til mennesker med allergi. 25 procent-reglen afskaffes, og der indføres regler om, at de almindeligste allergener, som fx korn, jordnødder, nødder og soja, altid skal deklareres.
De nye regler forventes at træde i kraft i 2005.

Hvor kan mælk også findes?

I forskellige "mix" feks.: bagemix, pandekagemix, vaffelmis, kager, brød, cacaodrik, cremer og buddingepulver, desserter, dressinger, færdiglavet fars (fx frikadelle), fiskekonserves, fiskefars, kager og kiks, kartoffelmospulver, kødretter (fx kødboller), konserves, leverpostej, leverpølse, middagsretter, færdigretter, panerede retter, pølser, pålæg (pølser/pateer), rasp, slik (lakrids, karameller, nougat, fyldte bolsjer, chokolade), sovs/sovsejævner, stuvninger og suppe og sikkert i meget meget mere

Hvor kan gluten også findes?

Som i ovenstående, samt i alt slags brød.(Hvedemel, durumhvede, grahamsmel, fuldkornshvedemel, sigtemel, hvedeklid, hvedekim, hvedekerner, mannagryn, semulje, bulgur, couscous, spelt, urhvede, emmer, Guldkorn.) Og Letøl, pilsnerøl og stærkt øl. Indholdet af gluten er højest i stærkt øl (skatteklasse 2-5).

Dette er ikke mælk

Mælkesyre, mælkesyrekultur og kakaosmør indeholder ikke mælkeprotein.

E-numre
Der er ingen E-numre, som indeholder mælkeproteiner. 

Dette er ikke gluten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette er ikke gluten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette er ikke gluten

Fødevarer naturligt fri for gluten
Fødevarerne på listen herunder indeholder sjældent gluten. For at være på den sikre side bør man alligevel altid læse varedeklarationen.

  • Kød (fersk, frossent, røget og saltet), fjerkræ, fisk, indmad og æg.

  • Kartofler og grøntsager (friske og konserverede).

  • Frugt (frisk, tørret, frosset eller konserveret), kokos, rene nødder og mandler.

  • Mælk, surmælksprodukter og ost.

  • Margarine, smør, olie og minarine.

  • Saft, juice, sodavand, vin og spiritus.

Mel naturligt fri for gluten

  • Majsmel, maizenamel, kartoffelmel, boghvedemel, rismel, sojamel, tapioka, quinoa.

Gryn og kerner naturligt fri for gluten

  • Ris, boghvedegryn, majsgryn, hirseflager, sagogryn, sesamfrø, birkes, solsikkekerner, græskarkerner, loppefrøskaller, hørfrø, kokosmel.

Naturlig fri for gluten
Nogle fødevarer er fra naturens side fri for gluten, fordi de ikke har noget at gøre med hvede, rug, byg og havre. Disse fødevarer kaldes naturligt fri for gluten.

Glutenfri
Andre fødevarer er udviklet specielt til mennesker, der ikke kan tåle gluten. Disse specialvarer kaldes glutenfri. Glutenfri varer kan være produceret ud fra råvarer, der indeholder gluten. De kan derfor indeholde spor af gluten, men i så små mængder, at langt de fleste med cøliaki tåler dem. Det gælder fx glutenfri hvedestivelse, som bruges i bageblandninger.

Glutaminsyre
E 620 er et tilsætningsstof, der anvendes som smagsforstærker. Indeholder ikke gluten.

Glutaminat
E 621-25 er tilsætningsstoffer. Anvendes som smagsforstærker. Indeholder ikke gluten.

NB NB NB Modificeret stivelse
Anvendes til at påvirke madens konsistens. Benyttes i stedet for almindelig stivelse, da det er mere stabilt. Er ofte udvundet af majs. Hvis den er lavet af hvede, skal det fremgå af varedeklarationen. Modificeret stivelse af hvede kan indeholde spor af gluten.

Hvedestivelse, glutenfri
"Renset" hvedemel, hvor stort set alt proteinet er fjernet. Hvedestivelse kan indeholde spor af gluten. Hvor stort indholdet af gluten er, afhænger af, hvor fint stivelsen er renset. For at kaldes "glutenfri" må hvedestivelse højst indeholde 0,3 g protein pr. 100 g stivelse. Målemetoden, der anvendes, måler al protein og ikke kun gluten.

E-numre
Det skal fremgå af varedeklarationen, hvis tilsætningsstofferne kan indeholde gluten, fx hvis de er lavet af hvede. 

Andre ord for mælk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andre ord for mælk

Mælkeprodukter som fx:
Smør
Ost
Yoghurt
Ymer
Ylette
Fløde
Milkshake

Laktose (mælkesukker)**

Animalsk fedtstof*
Animalsk olie*
Smørolie*
Bagermargarine
Margarine
Minarine
Risbagemel (i bagerbrød)*

Inddampet mælk
Mælkebestanddele
Mælketørstof
Tørmælk
Mælkepulver
Skummetmælkspulver
Sødmælkspulver
Mælkeprotein
Lactalbumin
Kasein
Kaseinat
Calciumkaseinat
Kaliumkaseinat
Natriumkaseinat
Valle
Valleprotein
Vallepulver

* Produkterne kan indeholde små mængder mælkeprotein.

** Laktose kan indeholde små mængder mælkeprotein, da det i produktionen kan være svært at adskille laktosen helt fra mælkeprotein. I særlige tilfælde, hvor en strengt overholdt mælkefri diæt ikke er nok til at undgå symptomer, kan det være nødvendigt med yderligere diætrestriktioner i forhold til laktose.

Andre ord for gluten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andre ord for gluten

Bulgur

Byg, -malt, -mel, -gryn

Couscous

Durum (hvede)

Emmer

Fuldkornsmel

 

Grahamsmel

Gryn

Guldkorn

Havre, -mel, -gryn,

Havrefras

Hvede, -mel, -gryn, -klid, -kerner, kim

Hvedeprotein

Hydrolyseret vegetabilsk protein

Klid

Malt

Mannagryn

Mel

Müsli

Rasp

Pasta

Rughvede

Rug, -mel, -kerner

Semolinagryn

Semulje

Spelt

Sigtemel

Vegetabilsk protein

E-numre
Følgende tilsætningsstoffer kan indeholde spor af gluten: 
E 1404: Oxideret stivelse
E 1410: Mono-stivelse-phosphat
E 1412: Di-stivelse-phosphat
E 1413: Phosphateret di-stivelse-phosphat
E 1414: Acetyleret di-stivelse-phosphat
E 1420: Acetyleret stivelse
E 1422: Acetyleret di-stivelse-adipat
E 1440: Hydroxy-propyl-stivelse
E 1442: Hydroxy-propyl-di-stivelse-phosphat
E 1450: Stivelse-natrium-octenyl-succinat
E 1451: Accetyleret oxideret stivelse

Det skal fremgå af varedeklarationen, hvis tilsætningsstofferne kan indeholde gluten, fx fordi de er lavet af hvede. Står der ikke noget, burde det være fri for gluten. Personligt har jeg aldrig set et E-nr. indeholdende gluten.

 

 

 

 

 

 

 

greentea_up.gif
til top