Eirik's
gluten- og mælkefri diæt

 

 

 

 

bar_g_1.gif

 

 

bar_g_1.gif

 


Kort om hvordan vi undersøgte om Eirik
har problemer med udskille mælke ogglutenprotiener

 

 

  

bakery_home.gif

Kort fortalt

Eirik har fået foretaget en morfinpeptid analyse (urinprøveanalyse) i Norge (gennem Nordic Laboratories Services, i København) Adressen kan du finde nederst på denne side.

Det der kan ses i analyserne, er om der er opoider og peptider i urinen (nedbrydningsprodukt fra proteiner primært fra gluten og mælk).

På en blodprøve kan man se om der er allergi.

Det her handler lige nøjagtig ikke om allergi, men om en reaktion på at ufordøjet protein kan komme fra tarmene ud i blodbanerene. De hedder peptider. De minder så meget om centralnervesystemets egne signalstoffer at de forstyrrer biokemien, der ligger til grund for vores sanser, følelser, logik, tale o.lign. Disse peptider bliver - kort fortalt - omdannet til opoider, en slags morfica (narko om man vil), som går ind og påvirker hjerneaktiviteten. Peptider er affaldsstoffer og jo flere der findes, jo større problemer kan de forårsage. Det kaldes ikke allergi men nærmere en dysfunktion.

Efter ca.6 ugers ventetid kom svar fra Norge på Eiriks urinanalyse.

Kommentarerne fra Karl L. Reichel (læge ved Oslo universitetshospital) er, at Eirik har et "gluten-domineret mønster", som bl.a. kan tyde på diagnosen ADHA m. autistiske træk. (ADHA kaldes også DAMP).

Hvilket igen tyder på at, Eirik har specielt problemer med gluten og i nogen grad også med mælk.

Der anbefales (fra dansk side) en total mælke- og glutenfri diæt, hvor vi efter en lang periode (gerne efter et år) med bedring EVT. kan prøve at give ham lidt "skjult" mælk. Feks. alm. leverpostej eller andet (mælk er jo i MANGE produkter).

Vi har efter anbefaling fra Nordic lab. været hos ernæringsterapeut Marianne Fjordgård, som har erfaring med disse norske analyser og diæten, så vi kan sikre os at Eirik får den ernæring og de mineraler og vitaminer m.m. som han har behov for. (Sådan en bor jo selvfølgelig ikke på Fyn, men i Grindsted !!)

Lidt mere forklaring:

I det danske sundhedsvæsen bliver der kun udført urinanalyser på meget svært retarderede børn, og der ses kun på proteiner generelt, ikke specifikt hvilke proteiner.

I f.eks. Norge og USA gør man i det lægelige system meget ud af ernæring og tilskud til autister og beslægtede lidelser, hvor man f.eks. anbefaler at indskrænke mængden af kornprodukter, især hvede, og sukker. Desuden anbefales mælkefri kost, og man skal heller ikke give for mange stivelsesholdige produkter som fx kartofler, pasta og ris. Lavt blodsukker forværrer autismesymptomer.

Kasein (mælk) kan f.eks. nedbrydes i blodet til caseomorfin, der kan virke som et narkotikum. Gluten/gliadin er en anden mulig synder, og derfor anbefaler man ofte kaseinfri (mælkefri) og glutenfri kost til bl.a. autister.

Man kan få analyseret urinen for disse peptider, der opholder sig i kroppen og skader så meget, gennem Nordic Laboratories Services. Her kan man også få vejledning om sammenhængen.

Nordic Laboratories Services
Vestergade 17, Baghuset, 1.sal
1456 København K.
Tlf. 3393 2019

Læs evt. også siden
Hvordan er det testet, det med diæt.

greentea_up.gif
Til top